Ne-am propus să creăm o bibliotecă de resurse variante care să te ajute să crești – ca om, profesionist, membru al unei echipe, organizații sau comunități.
Citește, vizionează și inspiră-te.
Dacă ai dori o anumită resursă care acum nu se regăsește în biblioteca noastră, scrie-ne la info@serendinno.ro și noi vom căuta soluții pentru a răspunde nevoilor tale.
1. Cum angajezi o persoană într-o organizație non-guvernamentală?
O prezentare sintetică și clară a pașilor prin care trece o organizație pentru a ajunge să angajeze o persoană, respectând cerințele legii. Informații foarte utile dacă organizația ta vrea să facă trecerea de la o echipă bazată exclusiv pe voluntari la una profesionalizată, cu angajați permanenți. În plus, dacă vrei să descoperi soluții rapide și eficiente de întocmire a formalităților necesare pe tot parcursul relației dintre angajat și organizație, poți să te înscrii la cursul Serendinno: „Administrarea Resurselor Umane”.
2. Accesul la informații de interes public
Dacă vrei să înțelegi ce este Legea accesului la informații de interes public (Legea 544/2001), găsești aici un ghid practic de utilizare a drepturilor tale date de această lege. Un cetățean mai informat este un cetățean mai puternic. Iar o lege produce efecte doar dacă este folosită, pusă în practică. Așa că utilizează legea în folosul tău și al celor de lângă tine. Dă mai departe această informație tuturor celor care crezi că ar trebui să o cunoască. În plus, dacă vrei să afli tu, ca cetățean, cum poți influența deciziile publice, vino la cursul Serendinno: "Pași și tactici de advocacy".
3. Cum planificăm bugetul unui proiect?
Adeseori, construirea bugetului unui proiect se dovedește a fi “cuiul lui Pepelea” pentru organizațiile la început de drum și nu numai. Fie nu știm cum să convertim realist planul de acțiune în resurse necesare și apoi în bani, fie nu înțelegem logica structurii de buget impuse de finanțator. Toate aceste dileme se răsfrâng asupra succesului demersurilor de atragere de resurse și a implementării proiectelor (odată resursele atrase). Află aici câteva sfaturi practice.
4. Cum scriem o cerere de finanțare?
O scurtă prezentare care îți explică cum să pornești logic în procesul de elaborare a unei cereri de finanțare. Recomandări și definiții utile care să te ghideze dacă este pentru prima dată când faci acest exercițiu.
5. Cum coordonăm cu succes un proiect?
De aici afli ce urmează după ce ai câștigat o finanțare. Cum poți implementa eficient un proiect. Elementele cheie pentru succesul unui proiect sunt identificate și explicate sintetic.
6. Cum înființăm o asociație?
Află care sunt pașii pe care trebuie să îi parcurgi pentru a iniția o asociație. O să vezi că nu este chiar așa de complicat.
7. Strângerea de fonduri din comunitate - de la emoție, la eficiență și sustenabilitate
Dacă vrei să afli cum poți să atragi resurse prin alte metode decât programele de finanțare instituțională (prin cereri de finanțare), găsești aici un inventar al metodelor alternative de strângere de fonduri din comunitate.
8. Cum promovăm cauzele organizațiilor non-guvernamentale?
Ca organizație non-guvernamentală, este vital să înveți să comunici eficient cu cei din exterior. Găsești aici câteva recomandări despre cum poți să îți construiești o reputație corectă în comunitate.
9. Cum folosim rețelele sociale pentru promovarea cauzelor non-profit?
Astăzi, a promova în mod eficient ceea ce face organizația ta înseamnă adeseori să știi să folosești înțelept canalele social media. Ele pot deveni instrumente accesibile și de impact în comunicarea publică a unui ONG. Cu condiția să știi cum să le folosești. Vezi aici câteva sfaturi utile.
10. Dezvoltarea comunitară
Află ce este dezvoltarea comunitară, grupurile de inițiativă și care este rolul lor la nivelul societății civile în România.
11. Cum luăm decizii?
În ziua de azi, suntem constrânși, din ce în ce mai mult, să luăm decizii rapide și neapărat corecte. Există prea puțină toleranță pentru decizii greșite. Nicio școală de business, cum de altfel nicio instituție de învățământ, de la nivel primar la cel liceal sau universitar, nu are în programă un curs care să ne învețe în mod riguros cum să luăm decizii. Asta deși este una dintre abilitățile cele mai importante în egală măsură pentru indivizi și echipe. Găsești aici câteva recomandări cu privire la etapele pe care ar trebui să le parcurgi pentru a lua decizii înțelepte, mai ales în situații complexe, vrei să descoperi soluții cu multe incertitudini. Dacă vrei să afli mai multe și să îți exersezi abilitățile de a lua decizii, poți să te înscrii și la cursul Serendinno: “Decizia - știință, artă sau noroc?”
NOTĂ: material elaborat de Fundația pentru o Societate Deschisă, în cadrul proiectului „Dezvoltarea capacității ONG-urilor și a grupurilor informale”, finanțat prin granturile SEE 2009 – 2014, în cadrul Fondului ONG în România. Conţinutul acestui material nu reprezintă în mod necesar poziţia oficială a granturilor SEE 2009 – 2014. Pentru informații oficiale despre granturile SEE și norvegiene accesați www.eeagrants.org.